7 Temmuz 2009 Salı

'Porto' gibi...


Porto bu sezon yine 'Porto gibi' davranıyor. Daha önce 'makul' fiyatlarla aldığı ve yıldızlaştırdığı oyuncuları şu günlerde milyon eurolara satıp kasasını dolduruyor. Hem de bu oyunculardan en iyi faydayı sağladıktan sonra. Daha öceki yıllar da bunu sıkça yapmışlardı. En önemli örneklerinden biri Deco...1999 yılında Deco daha çok gençken Porto'nun harika scout ları onu Salgueiros'ta oynarken çok beğenmişlerdi ve Porto'ya getirmişlerdi. Daha onra Jose Mourinho'nun prensi olmuştu. Harika bir performans ve neredeyse bedavaya gelen Deco, 2004'ün başında 21 Milyon Euro'ya Barcelona'ya gitmişti. Müthiş bir rakam. Deco'dan en üst düzeyde verim alındıktan sonra verildi Barca'ya. Başka bir örnek ise Deco'dan 3 yıl sonra takıma katılan Derlei. O da Jose Mourinho'nun bir eseri. União Leiria'dan 'Bedavaya' geldi Porto'ya en güzel yıllarını burada geçirdi. O, Deco ve arkadaşları Şampiyonlar Ligi'ni kazandıktan sonra 8 Milyon Euro'ya Rus zengini Dinamo Moskova'ya transfer oldu ve Porto yine müthiş bir kar elde etti. Daha yakın zamanlara gelecek olursak Pepe ve Anderson demek yeterli olacaktır. Pepe, 2004'te Maritimo'dan çok ufak bir meblaya transfer edilmişti. Mourinho'nun Chelsea'ye gitmeden önce Porto'ya verdiği son hediyelerden biri olmuştu. Yırtıcılığı, kademe anlayışı ve Fiziği ile defansta 3 yıl boyunca Porto'ya çok şeyler kattı. Ve hemen ardından Calderon onu 30 milyon Euro'ya Real Madrid'e getirdi. Artık 'Porto yine müthiş bir kar sağladı' demek istemiyorum. ortada... Anderson...2005'te Gremio'dan Porto'ya ne kadara mal olarak geldi bilmiyorum ama çok uygun olduğunu söylemek kesin. Porto'da oynarken Alex Ferguson'un dikkatini hemen çekti ve Porto'nun diğer 'ucuz' transferlerine nazaran takımda daha az kalarak 18 Milyon Sterlin'e ManU'nun yolunu tuttu. 

Peki ya Porto bu politikasına devam ediyor mu?... Hemde daha güzel haliyle... 2002 ile 2005 arasında River Plate orta sahasında parlayan yıldızı hatırlayın. Evet, Lucho Gonzalez. Porto'ya geldiğinde adı sanı pek duyulmamıştı fakat Porto'daki harika performansından sonra daha çok milli forma ve daha fazla ün geldi onun için. Başka bir takıma gideceği söyleniyordu geçen sezon bittiğinde. Bu takımın Real Madrid olacağı çok yazılıp çizildi ancak Lucho, Marsilya'nın yolunu tuttu. Biz futbol dilencileri onu Marsilya'dan daha büyük bir kulüpte görmek istemiş olsak ta, Porto onu 18 milyon euro'ya satarak kasasını yine doldurdu. Lucho, Porto'ya verebileceği herşeyi vermişti zaten ve bu işten karlı çıkan bence sadece Porto. Bu sezonun transfer döneminde bir diğer 'Kar' ise Lisandro Lopez. Yırtıcı ve hırslı forvet 2003-2005 yılları arasında Racing Club'te dikkatleri çekmişti ilk olarak. Porto yine 'Porto gibi' davranıp bu yıldız adayını da gerçek bir yıldız yapmak için transfer etti. Yine makul bir ücretle tabii. Dün okumaya başlamıştık, bugün bitti... Lisandro Lopez 24 Milyon Euro karşılığında OL. Lyon'da... 

Porto transfer politiaksını harika yürütüyor ve örnek alınması gerek bence. Son olarak gelecek yıllarda Porto'nın yine milyon Euro'lara satabileceği iki yıldız var onlarıda ekleyelim; Hulk ve Raul Meireles...'Porto gibi' transfer politikasına gerçekten hayranım.

Fotoğraflar Flickr'dan...

5 YORUM:

Lev Kom dedi ki...

Güney Amerikalılara verilen önem biraz da Portekizlilere yönelse taş gibi takım olacaklar.

Adsız dedi ki...

Tıpkı PSV ve Ajax gibi..

rmcf dedi ki...

Hulk da gider yakında

Adsız dedi ki...

Lisandro ve Lucho'nun alternatiflerini kesin bulacaklardır. Defanstaki Rolando'da çok iyi

CeremoneY dedi ki...

Sportingte buna benzer şeyler yapıyor. Ronaldo gibi.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan