5 Temmuz 2009 Pazar

Akbaba - Emilio Butragueño

Efsane Hugo ve Butragueno ikilisini herkes hatırlar Real Madrid'deki. Şimdi böyle forvet ikilileri yok gibi birşey. Varsa da eskileri gibi uzun yıllar aynı takımda oynamıyorlar. Hugo'nun yanında Butragueno'da bir efsaneydi gerçekten.

Madrid'de dünyaya geldi Emilio. Küçük bir çocukken Castilla'da antremanlara çıkmıştı ve hemen Castilla'nın değişmezlerinden biri olmuştu. Real Madrid'in adeta futbolcu fabrikası ve mutfağı olan Castilla'da süper performans sergileyen her oyuncu gibi oda A takım antrenörlerinin dikkatini çekmeyi hemen başarabilmişti. A takıma yükseldiğinde sene 1983'tü. Teknik direktör Di Stefano'da kendisinin oyun zekasına ve futbol tarzına hayran kalmıştı. Antremanlarda da kısa sürede teknik heyetin gözüne girmeyi başardı ve vazgeçilmez olma yolunda ilerledi. Milli takıma, A takıma yükseldikten tam bir yıl sonra 1984'te çağrıldı. Emilio uluslararası karşılaşmalardaki ilk golünü İspanya'nın ekim 1984'te İskoçya ile oynadığı maçta atmayı başardı. Bundan sadece 1 ay sonraki Avrupa futbol şampiyonası'nda da İspanya, gümüş madalyanın sahibi oldu. Dikkatler onun üzerinde toplanıyordu. Müthiş bir form yakalamıştı.

1986 Dünya Kupası geldiğinde İspanya'nın yeni starlarından birisi haline gelmişti Butragueno. O ve arkadaşlarından çok şey bekleniyordu Dünya Kupası'nda. Bir önceki şampiyonaya ev sahipliği yapan İspanya, o finallerde yarı finale dahi çıkamamış, 2. tur 2. grupta oynadıkları 2 maçta topladıkları 1 puanla grup sonuncusu olmuş ve yarı final şansını Batı Almanya'ya kaptırmışlardı. Şimdi yeni bir kadroları ve Butragueno ile daha farklı bir çehreleri vardı. D grubu'nda Brezilya'nın ardından 2. tura yükselmişlerdi. İkinci turda Danimarka ile eşleşen ispanyol boğaları, bir anlamda 1984 yılındaki Avrupa futbol şampiyonası yarı final maçının da rövanşını oynayacaklardı. Danimarka'yı 5-1 yenen İspanya'nın 4 golü, Butragueno imzası taşıyordu. Butragueno, attığı bu gollerle 1966'da Eusebio'nun sahip olduğu bir maçta en fazla gol atan futbolcu ünvanına da ortak olmuştu. Emilio'nun performansı İspanya'ya yeterli olmadı. Diğer turda o yılların bir başka efsane takımı Belçika'ya elenmişler ve kupaya birkez daha elveda demişlerdi. Ancak Emilio tüm Dünya'ya golcülüğünü ve klasını kanıtlamıştı. Hayranları sürekli çoğalıyordu. Real Madrid'de ise yıllar geçtikçe bir simge haline geliyor ve efsaneleşiyordu. Futbolda -kaleciye bacakları arasından gol atma-kavramını yerleştirmeye başlamıştı. Zira bu tarzda birçok golü bulunuyordu. 1980'lerin ikinci yarısında Real Madrid formasıyla 5 kez lig şampiyonluğu yaşayan Emilio Butragueno, 1995'te kulübü Real'e veda ederek kariyerine Meksika'da devam kararı aldı; 2 yıl sonra da aktif futbol yaşamını noktaladı. Futbolu bıraktığında çoktan Real Madrid efsanelerinde yerini almıştı. Futbol ayakkabıları onun imzası altında Barnebeu'da sergileniyordu. Daha sonra 'Takımım' dediği Real'de çeşitli görevlerde bulundu. Emilio Real'deki Hugo ile yarattığı performans ile ve masmavi gözleriyle futbol dilencileri tarafından hep hatırlanacak...

''Akbaba'' Emilio'nun Real Madrid kariyeri :

Sezon     Oynadığı    Goller
83-84         10               4
84-85         29              10
85-86         31               0
86-87         35              11
87-88         32              12
88-89         33              15
89-90        32               10
90-91        35               19
91-92        35               14
92-93        34               9
93-94        27               8
94-95         8                1


2 YORUM:

eNGİN dedi ki...

Bizi sürekli eskilere götürüp nostalji yaşattığın için teşekkürler...

darkoo dedi ki...

Hugo ile oluşturduğu uyum gerçekten inanılmazdı.

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan