5 Haziran 2011 Pazar

Neden Fabio Coentrao?

Marcelo ve Alvaro Arbeloa gibi isimlerin varlığına rağmen Real Madrid neden Fabio Coentrao'yu kadrosunda görmek istiyor?

Futbol artık bireysel yeteneklerden çok takım oyununun öne çıktığı bir arena haline geldi. Sahada yer alan 11 oyuncunun iyi olması da tam olarak yeterli olmuyor. Geniş ve güçlü bir kadroya sahip olmanız gerekiyor. Geçtiğimiz sezon Real Madrid, Barcelona'yla sahadaki 11'lerini denk hale getiremedi. Mourinho'nun ezeli rakiplerini yakalamak için geniş bir kadro kurmak istediğini görüyoruz. Fabio Coentrao konusundaki ısrarın nedeni de bu.

Aslında kötü bir La Liga dönemi geçiren ve Zaragoza'da tutunamayan bir oyuncudan bahsediyoruz. Ancak Benfica'yla küllerinden yeniden doğan Coentrao, dünyanın sayılı sol bek oyuncuları arasına girdi. Jose Mourinho'nun elinde Marcelo gibi önemli bir hücum silahı da var bu mevki için. Geçtiğimiz sezon Cristiano Ronaldo'nun arkasında 50'ye yakın maça çıkan Brezilyalı oyuncu, Mourinho'nun vazgeçilmezleri arasına girdi. Ancak Marcelo gibi bir ismin varlığına rağmen Coentrao gibi yüksek maliyetli bir oyuncnun transfer edilmesinin istenmesinde farklı bir düşünce yapısı olmalı. Buradan hareketle şu soruyu sormamız lazım. Real Madrid neden Coentrao'ya ihityaç duyuyor?

Birçok farklı düşünce üretebiliriz. Aslında Madrid taraftarının genel anlamda Marcelo'dan memnun olduğu ve Coentrao transferine mesafeli baktığını söyleyebiliriz. Bu transferde Portekizli süper menajer Jorge Mendes'in parmağı olduğunu söylemek mümkün. Mendes, hem Cristiano Ronaldo hem de Jose Mourinho'nun menajeri. Ancak Mourinho'yu da zan altında bırakmamak lazım. Sonuçta görev ve sorumlulukları saha içinde olan bir insandan bahsediyoruz. Bu nedenle Coentrao transferinin saha içinde ne gibi faydalar sağlayabileceğine bakalım beraber.

Aslında orta alanda görev almaya alışık olan Marcelo, son dönemde sol bek mevkini iyiden iyiye benimsedi. Alvaro Arbeloa gibi bir isme rağmen formasını neredeyse sezonun genelinde sırtınan hiç çıkarmayan Brezilyalı oyuncu, Mourinho'nun tek tercihi oldu. Portekizli teknik adamın Arbeloa hakkındaki "Sizi şaşırtabilir ancak Arbeloa'dan çok memnunum. Beni sezon öncesi en çok etkileyen isimlerden birisiydi" sözleri de Marcelo için tehdit oluşturmadı.

Disiplini ve sergilediği gelişimine rağmen Marcelo hakkında Mourinho'nun kafasını kurcalayan bazı sorunlar olduğu kesin. Hücumdaki etkin performansına rağmen savunmada önemli açıklar veren Brezilyalı oyuncu, kendisini geliştimek için çok çalışsa da bu soruna bir türlü çözüm bulamıyor. Bu noktada Barcelona'nın üstünlüğünü kırmak için savunmanın solundaki savunma zafiyetine bir çözüm bulunması gerekiyor.

Vatandaşları Cristiano Ronaldo, Ricardo Carvalho ve Pepe'ye önemli maçlarda kritik görevler veren Mourinho'nun Coentrao transferindeki ısrarının arkasında böyle bir neden de olabilir. İngiltere ve İtalya dönemlerinde de vatadaşlarıyla çalışmayı koşulları arasında gösteren Mourinho'nun bir Portekizli oyuncuyla daha çalışmak istemesini anlamak zor değil. Portekiz futbolunun yakından tanıyan Mourinho, bu anlayışla yetişmiş oyuncuları kadrosunda görmek istiyor.

Bu görüşümüz Liverpool'un Portekizli yıldızı Raul Meireles'in "Milli takımda ciddi değişim yaşandı. Yeni yöntemlerimiz var. Kadrodaki oyuncular neler yapmaları gerektiğini ve teknik heyetin ne istediğini çok iyi biliyor. En büyük farkımız da bu" sözleriyle Portekiz'in farkını dile getiriyor.

Taktik disiplin ve güven, Mourinho'nun vatandaşlarıyla çalışma isteğinin nedenlerini en önemlileri. Marcelo ve Arbeloa'nın varlığı nedeniyle Coentrao'ya 20 milyon aveonun üzerinde bir bonservis bedeli ödemek istemiyor Real Madrid yönetimi.

Coentrao'nun Mourinho'yla çok iyi anlaşacağı ve Portekizli çalıştırıcının kafasındaki futbol düşüncesini sahaya iyi yansıtabileceği düşüncesi, transferi cazip kılıyor.

Coentrao'nun üstün yeteneklerine rağmen sağ ayağını neredeyse hiç kullanmaması, kafalara farklı bir çözüm önerisi getiriyor. Geçtiğimiz sezon Angel Di Maria'nın transferinde de benzer soru işaretleri kafalarda oluşmuştu. Cristiano Ronaldo gibi bir yıldızın varlığında, Arjantinli oyuncunun neden transfer edildiği sorgulanmıştı. Ancak Di Maria sağ kulvarda çok başarılı bir performans sergilemiş, ve Madrid'in önemli elemanlarından birisi olmuştu.

Benfica döneminde Coentrao ve Di Maria arasında sol kulvarda harika bir işbirliği vardı. Benzer bir durumu, Real Madrid'in sağ kulvarı için de düşünmek mümkün.

Bu dizilişle beraber, Sergio Ramos gibi önemli bir savunma oyuncusunu savunmanın ortasında kullanmak mümkün olacak. Carvalho ve Pepe ikilisi arasındaki rotasyon sistemi de tandemde alternatifleri arttıracaktır.

Kaka, Karim Benzema ve Gonzalo Higuain'in uzun süreli sakatlıkları sonrasında kadro genişliğinin ne kadar önemli olduğunu gören Real Madrid yönetimi, Coentrao gibi pahalı bir transferi gerçekleştirme konusunda daha istekli görünebilir. Sonuçta önemli olan para değil. Dünyanın en iyi takımı olarak gösterilen Barcelona'yı alt etme hedefiyle başlayan sezon için herkesin önemli fedakarlıklar yapması gerekiyor. Yönetim de bu anlamda elini taşın altına sokmak zorunda.

Beşiktaş'ın golcüsü Hugo Almeida, Coentrao'yu 'Dünyanın en iyi sol bek oyuncusu' olarak tanımlıyor. Mourinho, Barcelona gibi bir takımı elinde 11 ile alt edemeyeceğini gördü. Daha geniş bir kadroyla bunu bir kez daha yapmayı deneyecek. Bunun için de istediği oyuncuları kadrosunda görmesi lazım.

“Fabio çok güçlü ve yetenekli bir oyuncu. Birçok mevkide görev alabilir ve dünyanın en iyileri arasında gösterilebilir."

- Cristiano Ronaldo


Neden Hamit Altıntop?

Goal.com

0 YORUM:

Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan