13 Ekim 2012 Cumartesi

2000 yılında futbol nasıl olacak? #1

Hayat gün geçtikçe değişmekte ve kılık kıyafette, yaşayış tarzında büyük ilerlemeler olmaktadır. Bu gün içinde cazip olan futbolun gelecekte bazı değişikliklere uğraması zaruridir. Çünkü bugünkü futbol ağır ve defansif bir oyun sistemine dayanmaktadır. Gol ve şut azdır. Eğer bu sistem aynen devam edecek olursa 2000 yılının sporseverlerine ilgi çekici gelmeyecektir. Bu bakımdan geleceğin futbolunu şimdiden bazı tehlikeler beklemektedir.

A) TELEVİZYON

Bugün dahi birçok maçın naklinde kullanılan televizyon cihazı, 2000 yılında çok ilerlemiş olacak ve renkli, 3 boyutlu televizyonlar ile maçı takip etme imkanı doğacaktır. Eğer futbol 2000 yılında ilginç bir hale getirilmezse televizyon gibi büyük bir tehditle karşı karşıya kalacaktır.

B) DİĞER SPOR BRANŞLARINDAKİ HAMLELER

Bugün için sporun en gözde branşı futboldur. Teknik ilerledikçe diğer branşların da ilgi çekici hale gelmesi, daima akla gelen bir sual olacaktır. O zaman futbol seyircisinin bir kısmı belki başka branşları takip edecek ve neticede seyirci azalacak, hasılat düşecektir. Futbol yöneticileri hasılatın ve seyircinin azalmasını önlemek için futbolu daha dinamik ve daha ilginç bir hale getirmeye çalışacaklardır.

2000 YILINDA SİSTEM VE TAKTİK

Bugünkü futbolda tatkik defansif olup, gol yememek prensibine dayanmaktadır. Her takım bu düşünceyi taşıdığından futbolda hareket zaman zaman azalmakta ve bunun neticesi olarak maçlar eskisi gibi cazip olmamaktadır. Bugün bir kısım futbolseverin 'nerede o eski maçlar, bomba gibi şutlar' sözü işte buna dayanmaktadır.

2000 yılının futbolu atak bir çehreye bürünecek, maçlarda bol şut ve gol görülecektir. Çünkü geleceğin futbol takımında bir oyuncu, sırtında taşıdığı numaranın adamı olarak bir mevkiye bağlanıp kalmayacaktır. Her yerde oynayabilecek, icabında bir bek, forvet gibi şut çekebilecek, takım hasmına bir dalga gibi yüklenecektir. Ama bu, top etrafında toplanmak demek değildir. Takım, bir liberasyon sistemi içinde gayet süratli bir oyun çıkaracaktır. Kaleci dahi bu yeni oyunda bir bek gibi ceza çizgisi içinde durabilecektir. Şimdi olduğu gibi kale direklerini beklemeycektir. İcabında ileri çıkacaktır. 2000 yılındaki futbolda sistem, bir sistemsizlik sistemidir. Yani bir futbolcu her yerde olabilecek kondisyona sahip olacak ve süratli bir oyun çıkaracaktır. Geleceğin futbol antrenmanı da bugünkü gibi olmayacaktır. Sür'atli ve bol gollü bir oyun için lazım gelen kondisyonu temin için futbolcu haftanın her günü antrenman yapacaktır. Klasik antrenman metodu yavaş yavaş kalkacaktır. Futbolcu yüksek kondisyon elde edebilmek için bir piyano virtüozu gibi günde en aşşağı 8 saat çalışacaktır. Ancak bu, devamlı ve sıkı çalışma sayesinde istenilen kıvama gelecektir.

2000 yılında Interval metod uygulanacaktır. Geleceğin futbolu, aynen besketbolda olduğu gibi sür'atle cereyan edeceği için, her futbolcunun bünyesine göre antrenmanlar ayarlanacak ve antrenör yalnız tavsiyelerde bulunacaktır. Futbolcu bütün çalışmalarını kulübün spor tesisinde veya köyünde tek başına yapacak ve noksanlarını yine kendi gidermeye çalışacaktır. Sol ayağı zayıf olan bir futbolcu, bu alanda çalışmalarına devam edecektir.

Geleceğin antrenörü çalışmayı saha içinden değil, saha dışından aynen bir tenis maçı hakeminin maçı takip ettiği yere benzer yüksek bir yerden takip edebilecek, kumandalarını küçük alıcı vericilerle her futbolcuya ayrı ayrı verebilecektir. Çünkü 2000 yılı elektronik çağı olup, bu zamanda pahalı olan birçok elektronik aletler gayet ucuza temin edilecektir. Antrenör her maçı, her antrenmanı filme aldıracak ve filmi futbolculara göstererek hatalarını kendilerine daha iyi izah edebilecektir. Öyle ki bir takım, gelecek hafta maç yapacağı takımı filmlerden seyredebilecektir.

Abdullah Gegiç, 1968


Kaynak: Milliyet Gazete Arşivi (http://gazetearsivi.milliyet.com.tr/)


Fotoğraf: Four Four Two TR

Sonraki: Üstü camla kaplı stadlar yapılacak
Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Barbarossa. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan